Världens äldsta leksak?

Lekt har nog barn gjort sedan tidernas begynnelse. Det är ju något som inte bara människor gör, men även många olika djur. En skillnad gentemot andra djur är då att människobarn i stor utsträckning använder sig av olika redskap när de leker – leksaker, helt enkelt. Världens första leksak var då säkert en pinne eller sten eller liknande, vilket inte riktigt räknas. Vad som var den första leksaken som skapades med tanke på lek är svårare att veta men det finns några kandidater, varav en är den mest klassiska leksaken av alla: dockan.

Dockor av olika slag fanns i alla de tidiga civilisationerna, och tillverkades i en mängd olika material, precis som idag. Det finns heller ingenting som pekar på att det ansågs vara en leksak avsedd för flickor, utan det mesta pekar på att de också lektes med av pojkar. I princip är det fortfarande så, men ordet ”docka” har fått en väldigt könsbestämd klang, och de dockor som det är vanligt att pojkar leker med (Star Wars-figurer, tennsoldater och så vidare) kallas därför inte dockor. Även om det, faktiskt, är det de är.

Det är också fascinerande att fastän det idag finns mycket avancerade dockor, försedda med elektronik som gör dem mer ”levande”, så är de enklaste typerna av dockor fortfarande populära, dockor som är lika enkla som de som barn lekte med för fem tusen år sedan. Det är en smått svindlande tanke, och kanske är det så att vi har mer gemensamt med de människor som levde då än vi kanske tror.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.