Vad ska barnen läsa?

Det är nästan omöjligt att förstå vilka böcker ett litet barn kommer att uppskatta, och varför. Men det finns flera klassiker som man helt enkelt inte kan misslyckas med. Gunilla Bergströms böcker om Alfons Åberg tillhör dem, och är nästan ett måste i ett hem med små barn. Trots att det i grund och botten handlar om rätt enkla historier är de underfundiga, och barn kan lätt känna igen sig i dem. Sedan skadar det ju heller inte att de ofta har en bra sensmoral, och kan hjälpa barn att förstå hur man ska uppföra sig mot andra.

En annan som liksom Alfons Åberg har bra moral är Bamse. Här handlar det då inte om böcker, utan serier (även om ju böckerna om Alfons Åberg är rikligt illustrerade), men det är ju i princip samma sak. Med Bamse är det så att kvalitén varierar lite mer, men så länge det är Rune Andréasson, seriens skapare, som står för manuset kan man vara säker på att det kommer att vara bra, spännande och roligt för den lilla. Sedan finns ju TV-serierna och filmerna också, som även de brukar bli mycket uppskattade.

Men det allra enklaste är förstås att gå till närmaste bibliotek, och låta barnet vara med och botanisera bland de olika barnböcker som finns där. Det har då också den fördelen att det kommer att finnas andra små barn där som de kan umgås med (och föräldrar att utbyta erfarenheter och tips med). Så ta med den lilla till biblioteket då och då, både för din och barnets skull.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.