Hur mycket ska barnet få bestämma?

En av de absolut svåraste frågorna när det gäller att inreda ett barnrum är hur mycket barnet själv ska få bestämma. Det är definitivt en fråga som det inte finns några enkla svar på, men en sak är klar: barnets vilja måste i alla fall respekteras. Om barnet vill inreda på ett helt galet sätt, förklara varför det inte är en bra idé. Kan du inte det så är frågan om det verkligen är en dålig idé, eller om du bara vill påtvinga barnet din egen smak.

Generellt sett så är det så att ju äldre barnet är, desto mer kan och bör det få bestämma över sin inredning, även om tonåringar kan dock ha lite väl vilda idéer. Men även när barnet är mycket ungt bör det få medverka i processen från start. Även om barnet inte för bestämma allt, så kommer det i alla fall att känna att det får vara med och påverka sitt rum, vilket är viktigt. Ett barns rum bör respekteras, så att det känner att det har en plats som är dess ”egen”.

Ett trick som fungerar på yngre barn är att ”lura” dem, genom att i stället fråga dem öppna frågor som ”vilken färg vill du ha?” fråga ”vill du ha vitt eller blått?”. Detta är för övrigt en teknik som även fungerar på en del vuxna… på så sätt ger man dem en viss valfrihet, men med begränsningar, och ökar på så sätt deras känsla av delaktighet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.