Farlig inredning

sänghimmelDet finns saker som är gulliga och söta, och som man därför vill köpa till sina barn. Man tror lätt att det som finns att köpa till barn i Sverige är säkert och testat, och att risken för problem därför är minimal. Men så är det inte alls, och utan att vilja peka finger alltför mycket, så händer det då och då att en känd svensk möbelhandlare, känd för sin ”sätt ihop dem själv”-filosofi får återkalla möbler för barn, av säkerhetsskäl. Riskerna med de produkter som återkallas ska inte överdrivas, men den finns där, och det är ju bra att möbelhandlaren i fråga tar sitt ansvar och återkallar dem.

Men det kan ta lång tid innan riskerna upptäcks. Senast var det en produkt som infördes 1996 som återkallades – den har alltså funnits till salu i 18 år! Det handlar om en sänghimmel. Väldigt gullig, och det är självklart att många vill ha en. Problemet med sänghimmeln var att den kunde ramla ner i sängen, och då kan spädbarn och mycket små barn trassla in sig i den med stryprisk som följd. Nu är det tack och lov inte så att något barn dött eller fått bestående skador av den, men tanken på vad som kunde ha hänt är skrämmande. Sänghimmeln är också inget undantagsfall, tidigare har man återkallat barnsängar, där det fanns risk för att delar kunde gå sönder och skapa otäcka vassa kanter.

Nu är inte meningen att skrämmas här, men det kan inte nog poängteras hur viktigt det är med säkerheten när man inreder för små barn. Ibland måste man avstå från något sött för den sakens skull.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.