Barnens egna möbler

Jag har hört både den ena och den andra diskussionen om huruvida barn ska ha sina egna möbler. Det verkar vara så att många är av åsikten att barn, precis som vilka som helst, kan använda helt vanliga möbler. De menar på att de till slut kommer att växa i det, och att det därmed är onödigt att köpa möbler som ändå kommer att säljas vidare eller kastas efter ett tag. Jag tycker det är jättetråkigt att människor har den här inställningen, eftersom att det betyder att de inte ger barnen möjligheten till att vara just barn och få använda sig av de saker som definierar barndom. Det verkar mest vara så att dessa människor tycker att man ska gå och vänta ut barndomen tills de är stora nog att använda ”normala” möbler. Inser ni inte att det är en del i att beröva barndomen för barn? De måste få vara barn när de är det, för de kommer aldrig att vara det igen.

Anpassa möblerna – nu!

Jag är av den bestämda åsikten att du ska anpassa dina möbler så att det också finns möbler för barnen, speciellt när det kommer till deras egna rum. Jag gissar att ni själva kommer ihåg era egna rum när ni var små, och hur viktiga de var för er. Hur mycket era rum sa om er själva och hur trygga ni kände er i det rummet. Varför skulle ni då inte ge det till era egna barn, den här härliga känslan av att ha något alldeles eget som passar, istället för att foga sig över sådant som kanske är för stort? Här har ni några exempel på barnmöbler som jag tycker att ni ska ha:

Skrivbord och stol

Att ha ett eget skrivbord med en stol är en otroligt viktig del av ett barnrum anser jag. Det är här som barnen gör en mängd olika saker. Allt från att i lägre ålder sitta och kladda sina första teckningar och bygga sina första legostrukturer, till att göra läxorna, äta en macka och använda en dator. Det är central del för utveckling och inlärning i barnets rum som kommer att betyda mycket. Skaffa ett skrivbord och en stol som är anpassade för ert eller era barn.

Säng

Det här är kanske en självskriven del, men det är fortfarande viktigt att tänka på eftersom barn befinner sig i olika stadier i livet. En liten spjälsäng är såklart det första man väljer, och därefter handlar det om mindre sängar, anpassade för barnets storlek. De behöver helt enkelt inte ha en fullstor säng direkt, och det i sin tur kan göra att de kan känna sig osäkra. Låt istället sängen växa med barnet.

Förvaring

Köp inte höga hyllor och sätt inte upp förvaring på väggarna. Den låga förvaringen gör att barn lätt kan hitta det som de vill ha, men också att de har betydligt lättare för att städa upp sina egna saker. Se till att ha förvaring anpassad till barnen så kommer du att tjäna mycket städtid och tjat.

Är du sugen på att köpa något av detta? Jag kan själv rekommendera http://www.chilli.se för det syftet. De har riktigt många fina möbler för varenda unge!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.