Är leksaken giftig?

Trots att jag försöker vara en medveten konsument vad gäller allt jag köper till mina barn, så händer det att jag missar ett och annat. Lagom till förra årets julhandel så kom det fram att många av de leksaker som säljs i Sverige är giftiga. Det var Kemikalieinspektionen som undersökte 211 leksaker, och upptäckte giftiga ämnen i 53 av dem. Något som ledde till över tio polisanmälningar. Å ena sidan, att det finns så pass många giftiga leksaker på den Svenska marknaden var en chock. Men å andra sidan: det verkar som om Kemikalieinspektionen i alla fall har gjort sitt jobb på ett bra sätt. Svenska Dagbladet publicerade då i December 2013 en fullständig lista på de 53 giftiga leksakerna.

Hur många av dem har funnits eller till och med finns fortfarande i ditt hem? Själv har jag kontrollerat noggrant och det verkar definitivt inte som om jag köpt någon av de giftiga leksakerna. Men det är ändå rätt så allvarligt att vi i Sverige inte kunnat köpa leksaker utan att vara säkra på att de är fria från olika gifter. Små barn är dessutom extra känsliga. Förhoppningsvis så är det nu så att branschen har vaknat, och förstår att man måste ta sitt ansvar och följa de lagar och regler som finns.

Sedan finns ju alltid alternativet att göra sina leksaker själv – exempelvis genom att sy dockor. Jag har ju börjat komma igång med sömmandet igen, och det låter som ett lagom utmanande projekt. Vi får se hur det går med det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.